Een nieuw seizoen staat voor de deur; een beginpunt binnen én buiten het veld. Op voetbalgebied zijn er veranderingen gaande en op de tribune zal dit ook het geval zijn. Met ingang van de eerste thuiswedstrijd zullen wij onder de naam Ultras Cruoninga onze bijdrage leveren aan de ondersteuning van FC Groningen.

Na afloop van het vorige seizoen zijn wij met meerdere partijen om tafel gegaan om te praten over het thema ‘sfeer en beleving’ rondom de club. Een lange periode bevond de sfeer en beleving zich in een neerwaartse spiraal. Een slechte zaak, aangezien de naam en faam van een club niet alleen afkomstig is van de prestaties op het veld, maar ook voor een groot deel van de supportersbeleving. Met z’n allen zullen we de schouders eronder moeten zetten om de club op de tribune weer tot leven te brengen!

Om de saamhorigheid en betrokkenheid op de tribune te vergroten en te promoten wordt de naam Noordtribune Groningen in het leven geroepen. Samen vormen we de tribune en alleen samen kunnen we een verbetering van de beleving bereiken. De manier van het beleven van voetbal zal voor een ieder verschillen, maar het grotere doel is en blijft het bijdragen aan succes van de club. Jong of oud is om het even: de krachten bundelen en één blok vormen is de enige manier om de club vooruit te helpen! Alle ontwikkelingen op de tribune zijn te volgen via een website en op social media onder de naam Noordtribune Groningen. Het initiatief wordt ondersteund door de Supportersvereniging, het Supporterscollectief, GCF JKG & FC Groningen.

Een constatering is dat Noord als geheel te groot is om alleen fanatiekelingen te herbergen. Hierom is het belangrijk dat alle fanatiekelingen zich bij elkaar voegen om elkaar te bereiken en te versterken. In de huidige situatie is dit niet het geval. Het afgelopen half jaar was het meeste geluid afkomstig uit de vakken E en F. Hier willen wij ons bij gaan voegen en E en F tot ‘centrum van de actieve ondersteuning’ omtoveren. Zelf zullen wij plaatsnemen op de bovenste helft van vak F, tegen vak E aan. Hiermee proberen wij een zo centraal mogelijke rol in te nemen. Vanaf hier willen wij graag als drijfveer dienen voor de gehele tribune. Het geluid verdwijnt vanaf hier niet direct naar het veld maar verspreidt zich juist over de tribune.

Zoals aangegeven zijn wij ons ervan bewust dat voetbal op verschillende manieren wordt beleefd. Hier zullen wij rekening mee houden, wat inhoudt dat wij zaken bewust achterwege zullen laten. Vlaggen en banners zullen tijdens de wedstrijd weinig gebruikt worden. Wat betreft liederen is het hoofddoel om vocaal de tribune mee te krijgen en voor een zo hoog mogelijk volume te gaan. Korte en krachtigere liederen zullen de hoofdtoon voeren. Hierin zullen wij proberen variatie aan te brengen om monotone ondersteuning te voorkomen.

Ook zullen wij het maken en het organiseren van sfeeracties over de hele tribune oppakken. Hiervoor hebben wij beschikking gekregen over het geld dat Groningen Fanatics ervoor heeft opgehaald. Omdat wij niet gelijk de hand willen ophouden zonder dat wij iets hebben laten zien zullen wij de acties de eerstkomende tijd alleen financieren met bovenstaande geldbron, bijdragen vanuit onze groepsleden zelf en steun vanuit de supportersvereniging.

Op de open dag  (6 augustus a.s.) zijn wij aanwezig met een Noordtribune Groningen-stand. Hier wordt graffiti gespoten en is er de mogelijkheid voor kinderen en jongeren om kostenloos eigen banners te spuiten met sjablonen. Ook zullen wij voor iedereen klaar staan om vragen te beantwoorden of onduidelijkheden toe te lichten. Wij staan open voor alle input over hoe we samen de tribune kunnen laten opleven en gaan daarover graag in gesprek met iedereen! We zullen te herkennen zijn aan de shirts die wij dragen met het Noordtribune Groningen-logo, die binnenkort ook in het stadion verkocht zullen worden.

Met goede moed kijken wij uit naar het nieuwe seizoen waarin de club hopelijk opleeft en de tribune haar glans terugkrijgt. Alleen samen kunnen wij het geheel tot een succes maken en ervoor zorgen dat de groene hel zijn naam eer aan doet!

Samen zijn wij FC Groningen!

Ultras Cruoninga
Augustus 2017